en

Як зростання вартості нерухомості вплинуло на її інвестиційну привабливість

03.02.22

Минулого тижня Head of Research & Development M4U Микола Коцюруба на заході Ukrainian Real Estate Club «Підсумки року: житлова та комерційна нерухомість» розповів про те, що відбувається з інвестиційними показниками первинного ринку нерухомості Києва. 

 

Ще в 2020 році команда M4U розробила концепцію інвестиційного рейтингу новобудов, а в середні 2021 — нейронну мережу для визначення стану ремонтів. Наприкінці 2021 ми провели нове дослідження сценаріїв та з’ясували, наскільки привабливі для інвестицій різні класи нерхомості. 

 

Існує три основні сценарії інвестування: перепродаж до введення в експлуатацію, перепродаж після введення в експлуатацію та оренда. 

 

Кожен з них має свої особливості, переваги та недоліки. Наприклад, перепродаж до введення в експлуатацію стійкий до затримки термінів будівництва, адже інвестор може вийти з угоди в будь-який момент. Перепродаж після отримання сертифікату про готовність до експлуатації гарантує більшу дохідність, однак чутливий до затримок і вимагає сплати податків. А інвестиція під оренду, гарантуючи стійкий грошовий потік, є найбільш витратним сценарієм через необхідність додаткових інвестицій в ремонт. 

 

img

Цікаво, що незалежно від сценарію, найбільш привабливими для інвестування залишається економклас. 

 

03.02.22

Цікаво, що незалежно від сценарію, найбільш привабливими для інвестування залишається економклас. 

 

Говорячи про інвестиційну привабливість нерухомості варто виділити кілька тенденцій:

 

По-перше, зниження дохідності відбувається в усіх класах нерухомості. Це зумовлено зростанням цін та неготовністю забудовників компенсувати ризики покупки на котловані нижчою ціною. 

 

По-друге, через низькі відсотки за депозитами та відсутність в Україні інших інструментів інвестування первинна нерухомість залишається інвестиційно привабливою. 

 

І, нарешті, формується нова тенденція, коли замість конкуренції цінами ринок прийде до конкуренції ризиками.